Jan Woudenberg

Aikido is mijn passie vanaf het moment dat ik met deze Japanse krijgskunst kennis maakte, nu ruim dertig jaar geleden. In 1984 begon ik met aikido bij Chris de Jongh en was ik medeoprichter van de Stichting voor Japanse en Okinawaanse Krijgskusten Groningen. Met grote regelmaat reisde ik een paar keer per jaar af naar België en Frankrijk om daar lessen te volgen van de Japanse leraren Sugano shihan en Tamura Shihan.  In 1996 rondde ik de opleiding voor Aikido-leraar A af bij de Judobond Nederland en in 2005 ontving ik het diploma Aikidoleraar B. In 2001 richtte ik samen met Wytske de Wit de Stichting Aikikai Aikido Noord Nederland op en begon ik aikidolessen te geven in Drachten. 

De betekenis van aikido is voor mij vanaf het begin breder geweest dan alleen de trainingen. Ik verdiepte me in de achtergronden en ontstaansgeschiedenis van aikido en dat vormde mij mede als aikidoka. Ik vind het leuk en leerzaam om andere beoefenaren van aikido te ontmoeten o.a. tijdens de vele stages die ik bezoek. Daar ontmoet je zowel ervaren aikidoka’s  als beginners, zowel mannen als vrouwen, ouderen en jongeren. Een van de hoogtepunten in mijn aikidocarrière was mijn bestuurslidmaatschap van de Europese Aikido Federatie. De vergaderingen van de federatie vonden jaarlijks plaats in één van de aangesloten landen.  Het gastland organiseerde dan een grote internationale stage in het weekend dat de federatie er vergaderde.  Hierdoor kwam ik bij verschillende aikido-organisaties in België, Frankrijk, Portugal, Montenegro, Duitsland, Zwitserland en Hongarije. Ik ontmoette er veel aikidoka’s met wie ik nog steeds contact heb.

Door de jaren heen ontving ik de diploma’s voor de 1e, 2e en 3e dan graduaties. Het grootste hoogtepunt van mijn aikido carrière vond plaats in oktober 2008. Ter herdenking van de grondlegger van Aikido, Morihei Ueshiba, organiseerde Japan het 10e Internationale Aikido Congres in Tanabe, de geboorteplaats van de grondlegger. Een week lang waren er festiviteiten en werden er trainingen gegeven door aikidomeesters uit de hele wereld. Ik bezocht het geboortehuis van de grondlegger en de dojo waar hij les had gegeven. Een mooie ervaring die  veel indruk op mij maakte; door training en studie had ik al begrepen dat aikido voortkomt uit de wortels van de Japanse cultuur en filosofie en nu voelde dat ook zo.

 

Morihei Ueshiba grondlegger.   

 

De aikidolessen in Drachten geef ik nog steeds met groot plezier. De club heeft een trouwe kern van dangraders en een wisselend aantal nieuwe leden.  De aikidoclub Drachten heeft een eigen traditie opgebouwd die in stand wordt gehouden door  de leden  -  jaarlijks wordt in de zomer het seizoen afgesloten met een BBQ  en aan het einde van het jaar wordt een ‘eindejaarstraining’ georganiseerd waarna we met ons allen Japans gaan dineren bij Kyoto Drachten. 

Ik vind het een uitdaging om samen met Ed les te geven en onze leden te motiveren en te begeleiden naar een hoger niveau van het uitvoeren van de aikidotechnieken. Ik ben actief als lid van de Nationale Commissie Opleidingen Aikido van de Judobond Nederland en als examinator bij de danexamens en de opleidingen voor aikidoleraar van de Judobond Nederland.  In 2014 mocht ik mijn 4e dan diploma Aikido ontvangen van de Hombu Aikido Organisatie in Japan. En in 2015 werd ik vereerd met het 5e dan diploma Aikido door de Judobond Nederland.

Het mooie van Aikido is dat het een onuitputtelijke bron van kennis en vaardigheden omvat. Je kunt het tientallen jaren beoefenen en iedere keer weer nieuwe aspecten ontdekken, zowel in de technieken als in je eigen mogelijkheden. Toen ik met aikido begon was ik 39 jaar en nu ben ik 69. Ik geef met enthousiasme les en ik ga altijd weer met plezier trainen en ik groei nog steeds in de uitvoering en beheersing van mijn technieken.  Ik heb het gevoel en de energie dat ik nog jaren vooruit kan.

 

 

Diploma 5edan

Diploma 5edan

Diploma 4edan

Diploma 4edan

Diploma Leraar B

Diploma Leraar B

Hombu Erkenning

Hombu Erkenning